Προετοιμασία και πρωταρχική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό της Μ.Ι.Υ.Α.
- Λήψη λεπτομερούς ιστορικού γονιμότητας, το οποίο αφορά και τους δύο συντρόφους
- Υπερηχογραφική εξέταση
- Καθορισμός των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων/πράξεων και για τους δύο συντρόφους
Οι βασικές εξετάσεις για τη σύζυγο
- Hλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
- Ομάδα αίματος, προσδιορισμός Rhesus
- Έλεγχος αντισωμάτων για τοξόπλασμα και ερυθρά
- Ελεγχος αντισωμάτων για HIV I, II, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C
- Ελεγχος για σύφιλη (RPR)
- TSH
- Καλλιέργεια κολπικού υγρού για χλαμύδια τραχήλου
- Μαστογραφία (εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών)
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Ο σύζυγος
- Έλεγχο αντισωμάτων για HIV I, II, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C
- Έλεγχος για σύφιλη (RPR)
- Επεξεργασία και καλλιέργεια σπέρματος ή πλήρες σπερμοδιάγραμμα
Αν ο σύζυγος έχει σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία ή αζωοσπερμία τότε επιβάλλεται να κάνει Καρυότυπο και έλεγχο για κυστική ίνωση
Περιγραφή βημάτων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Πρώτο βήμα
Την 1η ημέρα της εμμήνου ρύσης της γυναίκας επικοινωνείτε με την Γραμματεία της ΜΙΥΑ και κλείνετε ραντεβού για την 2η ή 3η ημέρα (1η επίσκεψη).
Στην πρώτη επίσκεψη θα υποβληθείτε σε υπερηχογραφικό έλεγχο και πιθανότατα σε προσδιορισμό της FSH, E2 (Οιστραδιόλης) και ΑΜΗ.
Εφ’ όσον αποφασισθεί η έναρξη εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό το πρωτόκολλο διέγερσης (δηλαδή ο τρόπος διέγερσης των ωοθηκών).
Στη συνέχεια θα διδαχτείτε τον τρόπο χορήγησης των γοναδοτροπινών, ενώ θα γίνει προσπάθεια επίλυσης όλων των προκληθέντων αποριών ή ερωτημάτων σας.
Αμέσως μετά θα καθορισθεί από τη Γραμματεία, η ημερομηνία που θα επισκεφθείτε πάλι τη Μ.Ι.Υ.Α. (2η επίσκεψη).
Δεύτερο βήμα
Την ημέρα αυτή (2η επίσκεψη) θα κάνετε:
μία εξέταση αίματος για μέτρηση E2 (Οιστραδιόλης) και υπερηχογραφικό έλεγχο.Η Γραμματεία θα σας τηλεφωνήσει την ίδια ημέρα και θα σας ενημερώσει για τη δοσολογία χορήγησης των γοναδοτροπινών και θα σας καθορίσει την επόμενη επίσκεψη στη Μ.Ι.Υ.Α.
Παράλληλα ο σύζυγος θα ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση) την ίδια ημέρα που η σύζυγος θα ξεκινήσει τις ενέσεις γοναδοτροπινών. Η αντιβίωση χορηγείται προληπτικά με σκοπό την καταπολέμηση πιθανής ύπαρξης μικροβίων στο σπέρμα.
Τρίτο βήμα
Την πέμπτη ημέρα θα επισκεφθείτε τη Μ.Ι.Υ.Α. και θα επαναλάβετε την εξέταση αίματος για οιστραδιόλη (Ε2) και υπερηχογράφημα (3η επίσκεψη). Αναλόγως του αποτελέσματος της οιστραδιόλης (Ε2), το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τηλεφωνικά, θα σας επανακαθορισθεί η δοσολογία των γοναδοτροπινών και η Γραμματεία θα σας ορίσει την ημερομηνία επόμενου ελέγχου (4η επίσκεψη).
Μετά την 4η επίσκεψη υποβάλλεστε σε καθημερινή αξιολόγηση ή κάθε δεύτερη μέρα, μέχρι την 12η – 13η μέρα που συνήθως διαρκεί η διέγερση (κάτι που θα σας έχει καθορισθεί με απόλυτη σαφήνεια).
Στο τέλος της διέγερσης, θα ενημερωθείτε αν είστε έτοιμη για την ωοληψία. Αυτό συνήθως συμπίπτει με την ωρίμανση τριών (3) ή περισσοτέρων ωοθυλακίων μεγαλυτέρων των 17-18mm και επιπέδων οιστραδιόλης που αντιστοιχούν στον αριθμό των ωοθυλακίων σας.
Αν δεν αναπτυχθούν αρκετά ωοθυλάκια ή τα επίπεδα της οιστραδιόλης δεν είναι τα επιθυμητά, οι πιθανότητες κυήσεως στο συγκεκριμένο κύκλο είναι μειωμένες και ίσως θεωρηθεί απαραίτητη η διακοπή της διέγερσης και η αναβολή της για μια νέα προσπάθεια.
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε, μετά την επόμενη έμμηνο ρύση και τότε ενδεχομένως να χορηγηθούν υψηλότερες δόσεις γοναδοτροπινών ή να επιλεγεί άλλος τρόπος διέγερσης (πρωτόκολλο).
Ένας ακόμη λόγος, που ίσως ο ιατρός προβεί στη διακοπή της διέγερσης, είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (3-5%), δηλαδή η δημιουργία μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων και πολύ υψηλής τιμής οιστραδιόλης (Ε2) με τελικό αποτέλεσμα την υπέρμετρη διόγκωση των ωοθηκών.
Τέταρτο βήμα
Μεσονύχτια ένεση: Η ένεση αυτή περιέχει μία ορμόνη, την χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία προκαλεί την τελική ωρίμανση των ωοθυλακίων-ωαρίων.
Γίνεται συνήθως αργά το βράδυ (μεσονύχτιο), την ώρα και μέρα που θα έχει αυστηρά καθορισθεί από το προσωπικό της Μ.Ι.Υ.Α. Η ακριβής δοσολογία της συγκεκριμένης ορμόνης και ο τρόπος χορήγησής της θα καθορισθεί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μ.Ι.Υ.Α.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά από αυτή την ένεση σταματά η χορήγηση όλων των φαρμάκων. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία διαδικασία όπως υπερηχογραφικό έλεγχο, λήψη αίματος ή φαρμάκων.
Πέμπτο βήμα
Λήψη ωαρίων (Ωοληψία) : Η λήψη ωαρίων γίνεται πρωί με καθορισμένο ραντεβού από την Γραμματεία της Μ.Ι.Υ.Α., ενώ παράλληλα θα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την ελαφρά αναισθησία (μέθη) που πρόκειται να πάρει η γυναίκα.
Την ημέρα που θα γίνει η ωοληψία, η γυναίκα θα πρέπει να συνοδεύεται από τον σύζυγο στην Μ.Ι.Υ.Α., ο οποίος θα δώσει δείγμα σπέρματος.
Την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι (απαραίτητη η συνοδεία από άμεσο συγγενικό περιβάλλον).
Αν ο τόπος διαμονής είναι εκτός νομού Αττικής, προτείνεται η παραμονή στην Αθήνα το βράδυ της ωοληψίας.
Μετά την ολοκλήρωση της ωοληψίας δίδονται σαφείς ιατρικές οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί και γενικές κατευθύνσεις.
Την επόμενη ημέρα της ωοληψίας, πρέπει να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το Εργαστήριο Εμβρυολογίας της Μ.Ι.Υ.Α. 210 72 61933, 210 716 1940 και ώρα 12:00-14:00 για ενημέρωση σχετικά με την πορεία της γονιμοποίησης.
Έκτο βήμα
Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ημέρα γονιμοποίησης – Ημέρα 0
Οι κλινικοί εμβρυολόγοι συλλέγουν τα ωάρια σε κατάλληλα θρεπτικά υλικά και τα φυλάσσουν σε ειδικούς επωαστές οι οποίοι προσομοιάζουν τις συνθήκες του ανθρωπίνου σώματος. Ταυτόχρονα, το δείγμα σπέρματος του συντρόφου παραλαμβάνεται, επεξεργάζεται και επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος γονιμοποίησης βάσει ιστορικού και δυναμικότητας των ωαρίων – σπερματοζωαρίων.
Στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), αφήνονται ωάρια – σπερματοζωάρια να γονιμοποιηθούν μόνα τους κάτω από ανάλογες συνθήκες.
Στη μικρογονιμοποίηση (ICSI), επιλέγεται από τους εμβρυολόγους από ένα μορφολογικά – κινητικά καλό σπερματοζωάριο και εγχύεται μέσω μικροχειριστηρίων στο εσωτερικό των ωρίμων ωαρίων που υπάρχουν.
Κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης, γίνεται λεπτομερής και διεξοδική καταγραφή καθώς και ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ωαρίων – σπερματοζωαρίων, ώστε να επιλέγονται τα πιο δυνατά και ικανά να επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της επιτυχούς έκβασης της προσπάθειά σας.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ημέρα γονιμοποίησης – Ημέρα 1
Το πρωί της επόμενης ημέρας, 16-18 ώρες μετά την επαφή/ένωση ωαρίων – σπερματοζωαρίων, ελέγχεται ταχύτατα αλλά λεπτομερώς, ο αριθμός και η ποιότητα των γονιμοποιημένων ωαρίων – ζυγωτών και ενημερώνεται αργότερα ο θεράπων ιατρός και το ζευγάρι.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ημέρα γονιμοποίησης – Ημέρα 2
Το πρωί αυτής της ημέρας ελέγχεται ο αριθμός των εξελισσομένων εμβρύων, η αναπτυξιακή τους κατάσταση, ο αριθμός κυττάρων που έχουν αποκτήσει και η ποιότητά τους και αναλόγως επιλέγονται αυτά που θα μεταφερθούν και πότε, καθώς και εκείνα που θα κρυοσυντηρηθούν. Η εμβρυομεταφορά γίνεται τη 2η, 3η ή 5η-6η ημέρα μετά την ωοληψία.
Κάθε τι στο εργαστήριο κινείται βήμα-βήμα, βάσει ιστορικού – συνεννόησης – επιθυμίας του ζευγαριού και υπάρχουν τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται όπου χρειάζονται, ώστε να επιτευχθεί δυνητικά το καλύτερο αποτέλεσμα.
Έβδομο βήμα
Εμβρυομεταφορά: Η εμβρυομεταφορά συνήθως πραγματοποιείται δύο (2) ή τρεις (3) ημέρες μετά την ωοληψία, την ακριβή ημέρα και ώρα που θα σας οριστεί από την ΜΙΥΑ.
Η επικοινωνία με τον ιατρό και την εμβρυολόγο θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των ωαρίων που έχουν γονιμοποιηθεί και συζήτηση για τον αριθμό των εμβρύων που μεταφερθούν. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων καθώς και το τι έχει συμβεί σε προηγούμενους κύκλους.
Η μεταφορά περισσοτέρων του ενός εμβρύων, αυξάνει μεν τις πιθανότητες κύησεως, αλλά συγχρόνως αυξάνει και τις πιθανότητες πολύδυμης κύησης. Πολύδυμες κυήσεις, ιδίως περισσοτέρων των δύο εμβρύων, έχουν υψηλότερο ποσοστό αποβολών, προώρου τοκετού και επιπλοκών στη μητέρα και το έμβρυο.
Για τους ανωτέρω λόγους συνήθως μεταφέρεται ένα ή δύο, το ανώτερο τρία έμβρυα, πάντα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εμβρυομεταφορά την πέμπτη ημέρα μετά την ωοληψία. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει εξελιχθεί σε βλαστοκύστη, γεγονός που συνδέεται συνήθως με καλή ποιότητα εμβρύου και υψηλή πιθανότητα εμφύτευσης.
Στην εμβρυομεταφορά δεν χρειάζεται αναισθησία διότι είναι μία διαδικασία ανώδυνη. Μετά την εμβρυομεταφορά θα χρειαστεί η γυναίκα να παραμείνει στην ΜΙΥΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα (περίπου δύο ώρες) και δίνονται ιατρικές οδηγίες.
Όγδοο βήμα
Τεστ Κύησης
Σε 14 ημέρες από την εμβρυομεταφορά θα πρέπει να γίνει μια εξέταση αίματος για την μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης (τεστ κυήσεως). Το τεστ κυήσεως διενεργείται ακόμα και αν σας παρουσιαστεί κολπική αιμόρροια, διότι πολλές γυναίκες έχουν θετικό αποτέλεσμα παρ’όλο, που έχει εμφανιστεί αιμόρροια.