Περιεχόμενα άρθρου
- Εμείς στην εξωσωματική απλά μιμούμαστε τη φύση
- Στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης (ICSI: Intra Cytoplasmic Sperm Injection)
- Τη διαδικασία αυτή μιμούμαστε στην εξωσωματική, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα
- Βήματα
- Έμμηνος Κύκλος = Κύκλος Εξωσωματικής
Ελέγχθηκε από Συμβουλευτική Επιτροπή Μ.Ι.Υ.Α.
Αναθεωρήθηκε: Μάρτιος 2019
Εμείς στην εξωσωματική απλά μιμούμαστε τη φύση
Όλα τα έμβρυα αναπτύσσονται από δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων που ενώνονται – τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια. Οι γυναίκες γεννιούνται με ωάρια τα οποία παράγονται και αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Οι άντρες παράγουν σπερματοζωάρια καθημερινά στους όρχεις..
Ένα ζευγάρι αναζητά βοήθεια όταν δεν μπορεί να συλλάβει μετά από εντατική και ελεύθερη σεξουαλική συνεύρεση για πάνω από ένα χρόνο.
Φυσιολογικά, η σύλληψη γίνεται στις σάλπιγγες μέσα στο γυναικείο σώμα. Όταν όμως ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά η εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπει τη σύλληψη εκτός του σώματος της γυναίκας.
Στάδια εξωσωματικής γονιμοποίησης
Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης ο γιατρός συλλέγει τα ωάρια από τη γυναίκα κατά την ωορρηξία. Τα ωάρια τοποθετούνται σε καλλιεργητικό υλικό και έπειτα εκεί προστίθενται και τα σπερματοζωάρια του άντρα. Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά των εμβρύων που δημιουργούνται στη μήτρα της γυναίκας. Αν το έμβρυο εμφυτευτεί στη μήτρα, τότε μιλάμε για εγκυμοσύνη.
1) Διέγερση ωοθηκών
2) Ωοληψία
3) Γονιμοποίηση ωαρίων
4) Εμβρυομεταφορά
5) Τεστ εγκυμοσύνης
Αν και τα πρώτα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνονται με μη παραδοσιακό τρόπο, το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού, είναι ίδια με αυτά μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Αν και η σύλληψη είναι τεχνητή, τα μωρά που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που προκύπτουν από μια φυσιολογική σύλληψη.
Το πρώτο μωρό από εξωσωματική γεννήθηκε το 1978. Από τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση εξελίχθηκε σε ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο της ιατρικής, αποδεικνύοντας ότι η ιατρική και η τεχνολογία όταν ενωθούν μπορούν να ξεπεράσουν εμπόδια της φύσης.
Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου ένα ωάριο αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα και το ενδομήτριο «παχαίνει» καθώς προετοιμάζεται για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
Στη μέση του κύκλου το ωάριο απελευθερώνεται (ωορρηξία) έτσι ώστε να μπορέσει να γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο ενώ παράλληλα τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται για να βοηθήσουν το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) να εμφυτευτεί και να αναπτυχθεί.
Τη διαδικασία αυτή μιμούμαστε στην εξωσωματική, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα
Δε μπορούμε να έχουμε ακατάστατα επίπεδα ορμονών πριν την εξωσωματική, γι’αυτό τις καταστέλλουμε πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας φάρμακα Καταστολής.
- Διεγείρουμε τις ωοθήκες έτσι ώστε να παράγουν περισσότερα από ένα ωάρια και να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας χρησιμοποιώντας φάρμακα διέγερσης.
- Προγραμματίζουμε το χρόνο της ωοληψίας με ακρίβεια χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο γοναδοτροπίνης για να ωριμάσουν τα ωάρια .
- Για να υποβοηθήσουμε την εμφύτευση χρησιμοποιούμε φάρμακα προγεστερόνης.
Βήματα
Καταστολή – Διέγερση – Ωρίμανση – Εμφύτευση
Φάρμακα Καταστολής : Λαμβάνονται καθημερινά μέχρι την ένεση της γοναδοτροπίνης
Φάρμακα Διέγερσης : Όταν οι ωοθήκες είναι υπό καταστολή (διαπιστώνεται με υπέρηχο και τεστ αίματος) το φάρμακο διέγερσης λαμβάνεται καθημερινά μέχρι την ημέρα της ένεσης γοναδοτροπίνης.
Η ένεση Ωρίμανσης (HCG) : γίνεται συνήθως τα μεσάνυχτα, πάντα δύο μέρες (36 ώρες ) πριν την ωοληψία και μόνο μια φορά έτσι ώστε να ωριμάσουν τα ωάρια.
Π.χ. Δευτέρα βράδυ HCG-ένεση, όχι φάρμακα καταστολής ή διέγερσης! Τετάρτη πρωί ωοληψία.
Η προγεστερόνη (για την εμφύτευση ) δίνεται από τους περισσότερους γιατρούς περίπου την ώρα της ωοληψίας και η λήψη της συνεχίζεται μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης.
Έμμηνος Κύκλος = Κύκλος Εξωσωματικής
Αρχή κύκλου = Αρχή διέγερσης
Ωάριο μεγαλώνει σε μέγεθος = Ωάρια μεγαλώνουν σε μέγεθος – υπέρηχος και τεστ αίματος
Ωρίμανση = Ένεση Ωρίμανσης (HCG)
Ωορρηξία (Στη μέση του κύκλου) = Ωοληψία ~ 12η-14η ημέρα διέγερσης
Γονιμοποίηση / Εμφύτευση = Τεχνητή γονιμοποίηση – Εμβρυομεταφορά – Λήψη προγεστερόνης
Δυο εβδομάδες μετά – Καθυστέρηση περιόδου – Τεστ εγκυμοσύνης= τεστ Εγκυμοσύνης