Περιεχόμενα άρθρου
- Η Υπογονιμότητα σήμερα
- Αίτια της Υπογονιμότητας σήμερα
- Πότε ένα ζευγάρι λέγεται υπογόνιμο
- Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας
- Τι κάνει έναν άνδρα υπογόνιμο
- Την μέρα γονιμότητας πρέπει να σκεφτόμαστε
Ελέγχθηκε από Συμβουλευτική Επιτροπή Μ.Ι.Υ.Α.
Αναθεωρήθηκε: Μάρτιος 2019
Η Υπογονιμότητα σήμερα
Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια) δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο παιδί του σωλήνα, η Μπράουν Από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 σ’ όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Αίτια της Υπογονιμότητας σήμερα
Σήμερα είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%. Αυτό είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο, καθώς η κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται οικονομικά σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μωρού, χωρίς την κατάλληλη οικονομική στήριξη. Αρκετές είναι εκείνες που ενώ θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν καταφεύγουν στην έκτρωση για τον παραπάνω λόγο. Ένας δεύτερος λόγος βέβαια είναι η υπογονιμότητα, εφόσον η γυναίκα σήμερα κοιτάζει πρώτα την καριέρα της και μετά το ενδεχόμενο οικογένειας. Αποτέλεσμα τα χρόνια να περνούν και να έρχεται αντιμέτωπη με τον ηλιακό παράγοντα που είναι και ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους υπογονιμότητας στην εποχή μας.
Πότε ένα ζευγάρι λέγεται υπογόνιμο
Όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ενώ έχει συχνές σεξουαλικές επαφές σε διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου με τη γυναίκα να είναι μέχρι 35 χρονών, ενώ όταν η γυναίκα είναι πάνω από 35 το διάστημα είναι ένα εξάμηνο για να μπούμε σε διαδικασίες πλέον ελέγχου.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας
Ενδοκρινολογικά προβλήματα, βλάβες στις σάλπιγγες, ενδομητρίωση, διάφορες ανωμαλίες της μήτρας, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα της γυναίκας εφόσον βλάπτουν τις σάλπιγγες. Οι υπόλοιποι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την γονιμότητα της γυναίκας ποικίλλουν και θα λέγαμε πως εξαρτώνται από την ίδια την γυναίκα και τις καθημερινές συνθήκες στη ζωή της.
Σημαντική είναι η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβει. Στις μέρες μας ειδικά, όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδί, κάτι που δεν βοηθά στην πιθανότητες σύλληψης και τεκνοποίησης.
Όσο και αν θεωρείται από ορισμένες γυναίκες υπερβολή, η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επίδρασης της γονιμότητας. Συγκεκριμένα, το σωματικό βάρος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, αφού είτε η παχυσαρκία, είτε το χαμηλό βάρος σώματος, επηρεάζουν την παραγωγή των ορμονών, οιστρογόνων, παρεμποδίζοντας την κανονική ωορρηξία.
Επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στη δυνατότητα αναπαραγωγής έχουν το κάπνισμα, που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των ωοθηκών, μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων, ακόμη και σε καταστροφή ή γενετικές ανωμαλίες των ωαρίων. Το αλκοόλ όπου σε υπερβολική ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές της ωορρηξίας αλλά και σε μικρότερη κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με βλάβες στις σάλπιγγες και αυξημένο κίνδυνο για ενδομητρίωση. Ένα φλυτζάνι, ανάλογα με το είδος του καφέ, μπορεί να περιέχει 50 έως 150mg καφεΐνης.
Το χρόνιο αλλά και το ήπιο στρες μπορεί να παρεμποδίσει τη δυνατότητα σύλληψης, καθώς προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία της ωορρηξίας. Παρά τους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής εποχής και τις υποχρεώσεις, είναι σημαντικό, όταν μια γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδί, να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους καλύτερης διαχείρισης του στρες.
Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ορμόνης προγεστερόνης και να καταστείλει την ωορρηξία. Όσο και αν μας αρέσει το καλογυμνασμένο σώμα, η αερόβια άσκηση χρειάζεται μέτρο. Μάλιστα προτείνεται οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να μην ξεπερνούν τις 7 ώρες αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.
Τέλος, η συμβολή του γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας. Η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, χρειάζεται να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός, καθώς και να συζητά μαζί του τις ανησυχίες της. Οι γυναικολόγος της, πρέπει να την συμβουλεύει για τον υγιεινό τρόπο ζωής που χρειάζεται να ακολουθήσει και πως μπορεί να το κάνει αυτό, έτσι ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες της να συλλάβει και να αποκτήσει παιδί.
Τι κάνει έναν άνδρα υπογόνιμο
Ένας άνδρας λοιπόν, μπορεί να είναι υπογόνιμος λόγω: φλεγμονών στην περιοχή (προστατίτιδας, ορχίτιδας ), κιρσοκήλης, χρόνιων προβλημάτων υγείας, τραυματισμών, τρόπου ζωής ( κάπνισμα, αλκοόλ. )
Την μέρα γονιμότητας πρέπει να σκεφτόμαστε
Η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη.
Η γονιμότητα μας δεν είναι αμετάβλητη στο χρόνο.
Και οι άντρες είναι ευάλωτοι στον χρόνο και συμμετέχουν κατά 50% στο πρόβλημα.
Ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει τη γονιμότητα μας.
Πως θα διατηρήσουμε το δικαίωμα στην μητρότητα και την πατρότητα? Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητες μας και να αποφύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον. Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο της. Ακόμα και αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία, τότε, και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία, υπάρχουν ασφαλής επιλογές, όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης συστήνεται να υποβληθούν νωρίτερα σε έλεγχο γονιμότητας.
Κατάψυξη ωαρίων είναι μια διαδικασία ‘‘ρουτίνας’’, αφού σε μια επίσκεψη μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να επιλεγεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ώστε να αποθηκεύσει τον ιδανικό αριθμό ωαρίων. Η όλη διαδικασία είναι ασφαλής και απαιτεί 3-4 επισκέψεις στη διάρκεια περίπου 10 ημερών. Τα ωάρια μπορεί να διατηρηθούν για απεριόριστο χρόνο αλλά να χρησιμοποιηθούν έως την ηλικία των 50 ετών.
Κατάψυξη σπέρματος σε περιπτώσεις που θα προβούμε σε κάποια διαδικασία που θα βλάψει το σπέρμα ( ακτινοβολία, χημειοθεραπεία). Και πάνω από όλα κατορθώνουμε να κάνουμε πολλές γυναίκες έγκυες αλλά το καινούργιο συμβάν είναι οι ΑΠΟΒΟΛΕΣ. ΚΑΘΕ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ, να μαθαίνουμε τι δεν πήγε καλά για να έχουμε την επόμενη φορά μόνο χαμόγελα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.