Εναρξη ενδοκλινικών μαθημάτων που διοργανώνει η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών .Εξαίρετοι ομιλητές μας συντροφεύουν σε ταξίδια γνώσεων και αναζητήσεων.
«Εισαγωγή στην Βιωματική προσέγγιση ομάδων Balint»
Λήδα Μπήτρου Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχαναλύτρια, DESS, MA, Phd (c), Πιστοποιημένη Συντονίστρια Ομάδων Βalint.
Οι ομάδες Balint αποτελούν μία μέθοδο εκπαίδευσης και έρευνας (training-cum-research) που παρέχει στους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ) έναν χώρο για να αφηγηθούν εμπειρίες από την κλινική τους πρακτική μέσα σεμία ομάδα συναδέλφων, με σκοπό να αντιληφθούν καλύτερα τις ψυχολογικές πτυχές της δουλειάς τους και να καλλιεργήσουν δεξιότητες όπως η κατανόηση, η ενσυναίσθηση (empathy) και η ενεργητική ακρόαση απέναντι στους ασθενείς τους. Οι συμμετέχοντες, βασιζόμενοι σε ένα περιστατικό από την κλινική πρακτική τους, έχουν την ευκαιρία μέσα στην ομάδα και με τη βοήθεια των συντονιστών, να επιδιώξουν την κατανόηση δύσκολων πλευρών της θεραπευτικής σχέσης που παρουσιάζονται με ορισμένους ασθενείς (προβλήματα επικοινωνίας, κατανόησης, συμμόρφωσης στη θεραπεία, οριοθέτησης κλπ).
Όπως η σχέση κλινικού και ασθενούς καταλαμβάνει μία προεξέχουσα θέση στην παροχή φροντίδας στον τομέα της Υγείας, αντίστοιχα μέσα στην ομάδα η σχέση αυτή τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων για να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από τα μέλη της.
Σ’ αυτή την επεξεργασία αναδεικνύεται η περιπλοκότητά της κλινικής σχέσης (συναισθήματα, ψυχικές άμυνες, περιορισμοί) καθώς και ο ρόλος της ασθένειας (ή του ιατρικού προβλήματος) και του περιβάλλοντος (οικογένεια του ασθενούς, νοσοκομειακό πλαίσιο) στην αλληλεπίδραση του γιατρού με τον ασθενή του.